Oceń ten wpis

 

Gify i obrazki z pisankami i kraszankami

kraszanki

/p>
Kraszanki nazywane są również inaczej malowankami lub byczkami, w niektórych regionach Polski znane są również jako drapanki lub skrobanki. Dawniej odpowiedni kolor uzyskiwano tylko i wyłącznie ze składników naturalnych.

Cały proces barwienia jest niezwykle prosty – wystarczy ugotować jajko wraz z wybraną rośliną nadającą kolor i… gotowe! W trakcie gotowania jajko przybiera odpowiednią barwę.

 

Oczywiście jest to dopiero pierwszy krok, niestety ten łatwiejszy.

Kraszanki powstają techniką rytowniczo-dziurkowaną. Jest to wyjątkowo żmudny i wymagający precyzji, dokładności, cierpliwości, no i pewnych zdolności artystycznych etap zdobienia jajek. Technika rytowniczo-dziurkowana polega na wyskrobywaniu ostrym narzędziem na zabarwionej jednolitym kolorem skorupce jajka, cieniutkich linii tworzących określone i oczekiwane wzory. Zadanie wymaga na prawdę niezwykłej precyzji niemniej efekt końcowy jest bardzo urzekający. Oczywiście mniej wymagające osoby mogą zostawić kraszanki w jednolitej barwie, rezygnując z drapania wzorków.


Kraszanki powstają przez gotowanie jajek w roślinnym wywarze,
przez co skorupka nabiera odpowiedniego koloru w zależności od użytych barwników.

kraszanki zabarwione wydmuszki

  • brązowy – suche łuski z cebuli
  • czarny – kora dębu, olchy, łupiny orzecha włoskiego
  • żółty – kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka, liści brzozy, olchy, suszone kwiaty rumianku
  • fioletowy – płatki kwiatu ciemnej malwy
  • zielony – pędy młodego żyta lub listki barwinka, niektóre trawy, pokrzywa i inne liście ziół
  • różowy – sok z buraka
  • czerwony – kora kruszyny i dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone owoce jagody
  • pomarańczowy – marchew i dynia

pisanki gify agusi

Jak zrobić wydmuszkę?

Jeżeli chcemy żeby nasze ozdobione z takim wysiłkiem jajo wytrzymało nie tylko do najbliższych świąt, możemy użyć wydmuszek. Ich nazwa wzięła się od sposobu wykonania:

  • bierzemy surowe jajo koniecznie z całą, nie popękaną skorupką;
  • wiercimy w nim dziurki na obu jego końcach;
  • delikatnie “wydmuchujemy” zawartość przykładając usta do jednej z dziurek – całość wypłynie oczywiście z drugiego końca.

Można wykonać to jednak inaczej, z użyciem sporej strzykawki i igły. Taka wydmuszka będzie miała tylko jedną dziurkę – wykonujemy ją tak jak poprzednio, nożem czy drucikiem. Następnie do otworku wsadzamy igłę i bardzo powoli wstrzykujemy powietrze. Ciśnienie wypchnie białko i żółtko na zewnątrz.

 

kraszanki pisanki

kraszankipisanki wielkanocne

jaja pisanki

jaja wielkanocne pisankipiękne pisankijaja pisanki 2014gify pisanki i kraszanki

cztery pisanki

pisanki jaja wielkanocnewielkanocne pisanki

kraszanki jajka barwione i wydrapane wzorki

kosz z zajączkiem i pisankamiwielkanoc

kraszanki pisanki wielkanocne

pisanki i kraszanki na wielkanocnym stole

koszyczek wielkanocnykoszyk wielkanocny pisanki i kurczakigify koszyki wielkanocnekoszyk z pisankamipalma

jajka