Strona Główna » Przepisy » Karp Wigilijny – Przepis

Karp Wigilijny – Przepis

Karp Wigilijny – Przepis
Oceń mój artykuł.

Przepisy na potrawy wigilijne

 

karp_wigilia_przepis_2

Karp Wigilijny – Przepis

 

Potrzebne będą:

  • 1 karp,
  • sól, pieprz,
  • pół szklanki mąki,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Karpia musimy oskrobać z łuski, wypatroszyć, opłukać, odciąć głowę, ogon oraz płetwy, osuszyć, pokroić w dzwonka grubości ok. 2,5-3 cm i przyprawić solą oraz mielonym pieprzem.

Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy kawałki karpia w mące, smażymy z obu stron na silnym ogniu do chwili, aż karp będzie miał złocistą skórkę. Następnie zmniejszamy gaz i dosmażamy rybę.

Po usmażeni kładziemy karpia na półmisku, kropimy stopionym masłem i dekorujemy przy użyciu np. natki i plasterków cytryny.

 

Przepis – Karp wigilijny pieczony w winie

 

Składniki
*karp dowolnej wielkości najlepiej z głową
*szklanka białego wina półwytrawnego
*duży pęczek natki pietruszki
*czosnek
*sól
*pieprz
*przyprawa do ryb
*sok z dużej cytryny
*olej roślinny do skropienia ryby
karp_przepisy
Karpia oczyszczamy i obficie osypujemy przyprawami z każdej strony.Możemy to robić nad naczyniem, w którym będziemy piec rybę. Ja używam żaroodpornego, można użyć brytfanki metalowej. Natkę pietruszki siekamy i wkładamy ją do brzucha karpia, podobnie robimy z czosnkiem (do karpia 1,5 kg siekam 4 sporej wielkości ząbki). Całość polewamy sokiem z cytryny. Ważne, żeby do brzucha wlać więcej soku. Polewamy olejem i winem, pieczemy ok. 1 godziny pod przykryciem (im większy karp, tym dłużej pieczemy). Gotowość można sprawdzić widelcem, jeśli mięso odchodzi, ryba jest gotowa.Pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę, niech wino odparuje.SMACZNEGO!!!!jak przyrządzić wigilijnego karpia, jak się smaży karpia, jak się smaży rybę, jak usmażyć karpia, jak usmażyć rybę, jak zrobić karpia, przepis na wigilijnego karpia

Wigilijny karp smażony polecany przez Makłowicza

Karp Smażony z Warzywami

Karp smażony z warzywami. Fot. www.kulinarnilowcysmakow.pl

Hodowla karpia w Polsce liczy sobie około 700 lat. Ryba ta od dawna gości na wigilijnych stołach w polskich domach. Najczęściej przyrządzamy ją w prosty sposób – smażąc i podajemy z cytryną. Robert Makłowicz proponuje wzbogacenie przepisu dodaniem warzyw. Polecamy

Karp smażony z warzywami

Składniki:

4 dzwonka karpia, 2 marchewki, 1 średni seler, 1 por, 3 łyżki mąki pszennej, 70 ml oleju, 50 g margaryny, natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i umyj. Marchew i seler pokrój w słupki, a pora w półksiężyce. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż warzywa przez ok. 10 min. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Karpia przypraw solą, obtocz w mące i smaż na oleju. Na talerz wykładaj warzywa, a na nie układaj porcje karpia. Posyp posiekaną natką pietruszki.

 

kulinarnilowcysmakow.pl

 

Boże Narodzenie, potrawy wigilijne, potrawy wigilijne przepisy, przepisy na potrawy wigilijne, Wigilia

O mnie Agnieszka Kwiatowa

Drogi czytelniku gifyagusi.pl, sprawdź moje pozostałe wpisy i artykuły na tej stronie. Dołącz do czytelników najważniejszych informacji już teraz. Obserwuj moje najnowsze wpisy na stronie poprzez portale społecznościowe. Podziel się interesującym wpisem ze swoimi znajomymi już teraz. Oprócz pięknych animowanych gifów umieszczam tutaj także poradniki i publikacje, które z pewnością Cię zaciekawią.

Zapraszam Cię do przeczytania moich innych artykułów na tej stronie, znajdziesz tutaj recenzje, porady, śmieszne filmiki, gify oraz wiele innych. Sprawdź moje kategorie lub skorzystaj z wyszukiwarki w serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*