Strona Główna » Przepisy » Kora Orzechowa

Kora Orzechowa

Kora Orzechowa
5 (100%) 1 oceny

Kora Orzechowa

 Brzoskwiniowa kora orzechowa

 

Składniki  placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):

  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki  kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 1½ – 2 kostki masła (300 – 400g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 5 żółtek

 

ponadto:

  • 2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
  • ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szklanki spirytusu
  • osączone brzoskwinie (1 puszka)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Wykonanie placków bakaliowych:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i  suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

 

Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).

 

Wykonanie ciasta:

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko  wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.

O mnie Agnieszka Kwiatowa

Drogi czytelniku gifyagusi.pl, sprawdź moje pozostałe wpisy i artykuły na tej stronie. Dołącz do czytelników najważniejszych informacji już teraz. Obserwuj moje najnowsze wpisy na stronie poprzez portale społecznościowe. Podziel się interesującym wpisem ze swoimi znajomymi już teraz. Oprócz pięknych animowanych gifów umieszczam tutaj także poradniki i publikacje, które z pewnością Cię zaciekawią.

Zapraszam Cię do przeczytania moich innych artykułów na tej stronie, znajdziesz tutaj recenzje, porady, śmieszne filmiki, gify oraz wiele innych. Sprawdź moje kategorie lub skorzystaj z wyszukiwarki w serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*