Nawłoć pospolita

nawloc pospolita
Nawłoć pospolita
5 (100%) 1 oceny

Nawłoć pospolita

Nawłoć to roślina z rodziny astrowatych.Gatunkiem typowym na gruncie polskim jest nawłoć zwyczajna. Nawłoć to bylina krzaczasta, bardzo krzaczasta.  Można ją spotkać na pastwiskach, brzegach pól, w lasach i zaroślach, w okolicy zabudowań.Do wzrostu nie potrzebuje specjalnych warunków.

 Ziele nawłoci pospolitej zawiera flawonoidy (głównie rutynę i kwercetynę), saponiny triterpenowe, olejek eteryczny z seskwiterpenami, substancje śluzowe, garbniki, kwasy organiczne. Istnieje szereg zastosowań tego zioła.
 Ziele nawłoci pospolitej zbiera się w pełni kwitnienia podczas słonecznej pogody. Zaleca się suszenie głównie na siatkach  lub też zawieszone w pęczkach  w bardzo przewiewnym miejscu. Dlaczego? Otóż tylko dzięki tej metodzie ziele zachowa  swoją barwę oraz zapach.  Zaleca się suszenie w temperaturze która nie przekracza 40 C.
Jest rośliną szkodliwą dla bydła domowego, a jednocześnie posiada właściwości lecznicze. Specyfiki z nawłoci działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, a także przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a nawet przeciwkrwotocznie zapobiegając nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych. Mają również zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, drobnych krwawieniach w przewodzie pokarmowym i biegunkach. Napar stosuje się w przypadkach zapalenia pęcherza moczowego łagodząc bolesne oddawanie moczu, a także w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych bakteriami odpornymi na antybiotyki, w niektórych schorzeniach nerek, kamicy nerkowej i pęcherzowej, skazie moczanowej oraz pomocniczo w artretyzmie i gośćcu.
Gotowym odwarem można przemywać zmiany skórne, drobne rany i podrażnione miejsca. Odkaża je, ściąga, zmniejsza krwawienia i przyspiesza gojenie. Nadaje się także do płukania jamy ustnej i gardła.

Działa skutecznie w przypadku chronicznego nieżytu oskrzeli, kaszlu i ataków astm.

Nawłoć pospolita – sposób użycia

Odwar

Przepis; należy  1 lub 2 łyżki surowca zalać szklanką wody i gotować przez 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pić przy problemach z nerkami takich jak: bakteryjne zakażenia, stany zapalne nerek, piasek nerkowy oraz reumatyzm.

Zastosowanie w kuchni

Najczęściej używaną częścią rośliny są liście. Można zaparzać je pod przykryciem jak herbatę.

Przygotowanie naparu z nawłoci:

Przepis; należy łyżkę ziela nawłoci zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut.

Kąpiel z dodatkiem nawłoci działa wzmacniająco , jest polecana na zwiotczałe mięśnie i skórę.

Nawłoć jest rośliną miododajną, długo kwitnącą, bardzo wydajną rośliną użytkową. Jej nektar i pyłek przyciąga nie tylko pszczoły miodne, ale także inne gatunki owadów, które czerpią z niej pożywienie.

Często kojarzy się nawłoć z alergią (dużo ziela kwitnie – musi wywoływać więc alergię). Nawłoć nie wywołuje alergii w tym sensie, że nie wywołuje raczej kataru siennego. Nie jest zapylana wiatropylnie, ale przez owady i co za tym idzie, nie rozsiewa swoich pyłków, tak jak np. trawy.

Herbatkę nawłociową uznaje się wręcz za herbatkę pomagającą przy katarze siennym oraz alergiach.

Zioło ostatniej szansy

Nie mimozami, lecz nawłocią jesień się zaczyna

Czy rzeczywiście „mimozami jesień się zaczyna”, jak pisał Julian Tuwim? Nie do końca. Nazywane mimozą żółte drobne kwiaty, które teraz kwitną na ugorach w całej Polsce to nawłoć pospolita, która z prawdziwymi mimozami nie ma wiele wspólnego – wyjaśniają botanicy.

„Mimozami jesień się zaczyna…” – pamiętacie  piosenkę śpiewaną przez Niemena? Autorem słów jest Julian Tuwim.

No więc pojawiające się późnym latem żółte polne kwiaty, które uważamy za mimozę, wcale mimozą nie są.

Nawłoć dawniej uprawiano w ogrodach, ale stamtąd roślina uciekła i opanowała nieużytki. To ona sprawia, że w Polsce późnym latem robi się na ugorach żółto.

Nawloc

Nawłoć jest to roślina  bardzo miododajna.Gdyby kwitła nie późnym latem czy jesienią, ale wcześniej, produkcja miodu byłaby łatwiejsza. Tymczasem pod koniec sierpnia i we wrześniu pszczoły latają już słabiej, a pszczelarze o tej porze roku już zwykle nie pobierają miodu od pszczół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *