Strona Główna » Medycyna i Zdrowie » Ocet Jabłkowy

Ocet Jabłkowy

Ocet Jabłkowy
5 (100%) 2 oceny

Ocet jabłkowy

Ocet Jabłkowy

Ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii, dlatego wielu dietetyków poleca ocet jabłkowy w walce z nadwagą, zaznaczając, że nie powoduje on efektu jo-jo. Reguluje procesy trawienia, poprawiając perystaltykę jelit, przyspieszając produkcję enzymów trawiennych oraz wytwarzanie soku żołądkowego, dlatego po ciężkostrawnym posiłku warto wypić pół szklanki ciepłej wody z łyżką octu jabłkowego. Dodatkowo ocet ma właściwości oczyszczające organizm, głównie przez stymulację pracy nerek oraz odkwaszające organizm. Lista dolegliwości, przy których warto stosować domowy ocet jabłkowy wewnętrznie i zewnętrznie jest bardzo długa.

  • otyłość
  • zbyt wysoki cholesterol
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • problemy z trawieniem
  • bóle stawów
  • zgaga
  • nieświeży oddech
  • dna moczanowa
  • słaba odporność
  • trądzik
  • potliwość
  • łojotok skóry
  • ból gardła i kaszel przy infekcjach
  • gorączka
  • zakwasy
  • zaparcia
  • bezsenność
  • bóle migrenowe głowy
  • alergie (w tym astma, katar sienny, pokrzywka)
  • anemia
  • wypadanie włosów
  • pleśniawki
  • żylaki
  • liszaj
  • nudności
  • oparzenia (również słoneczne)
  • krwawienia
  • ukąszenia owadów
  • zatrucia pokarmowe
Wewnętrznie stosujemy zawsze rozcieńczony roztwór octu, zazwyczaj łyżkę octu na pół kubka ciepłej wody (może być z miodem), a zewnętrznie bezpośrednio na zmiany skórne ocet nierozcieńczony. W przypadku kuracji do włosów ok. 1/3 szklanki octu na 1 l wody.
UWAGA!!! Octu jabłkowego nie powinny spożywać osoby z chorobą wrzodową oraz dzieci poniżej 2 r.ż (w przypadku dzieci oczywiście możemy podać w sałatce, czy wodzie z miodem 1 łyżeczkę dziennie, ale nie dłużej jak 3 dni i najlepiej z przerwami)
Dodatkowo ocet znajduje zastosowanie poza kulinariami i medycyną, a mianowicie:
  • odkamienia
  • nabłyszcza
  • likwiduje nieprzyjemny zapach z agd
  • odkaża owoce i warzywa
  • dezynfekuje
  • rozpuszcza sól na obuwiu

Ocet jabłkowy możesz pić po rozcieńczeniu (1-3 łyżeczki na szklankę wody) lub używać go jako składnik sosu do sałatek na przykład w połączeniu z oliwą z oliwek.

Przepis na ocet jabłkowy:

Składniki

  • 1 kg jabłek (bardzo dobrze sprawdzą się takie odmiany jak: zimowy boiken, papierówki, antonówki, renety)
  • 1 l letniej, przegotowanej wody
  • 5 łyżek stołowych cukru (ilość cukru zależy od smaku jabłek, jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej. Najczęściej stosuje się jedną stołową łyżkę na 250 ml wody)

 

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

  1. Jabłka dokładnie umyj, osusz i ewentualnie odkrój nadpsute miejsca. Jabłka pokrój na ćwiartki , natomiast zdrewniałe ogonki usuń).
  2. Pokrojone jabłka umieść w dużym słoiku i zalej przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
  3. Słoik przykryj gazą i przymocuj gumką lub sznurkiem.
  4. Następnie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych).
  5. Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki.

Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.

 

O mnie Agnieszka Kwiatowa

Drogi czytelniku gifyagusi.pl, sprawdź moje pozostałe wpisy i artykuły na tej stronie. Dołącz do czytelników najważniejszych informacji już teraz. Obserwuj moje najnowsze wpisy na stronie poprzez portale społecznościowe. Podziel się interesującym wpisem ze swoimi znajomymi już teraz. Oprócz pięknych animowanych gifów umieszczam tutaj także poradniki i publikacje, które z pewnością Cię zaciekawią.
Zapraszam Cię do przeczytania moich innych artykułów na tej stronie, znajdziesz tutaj recenzje, porady, śmieszne filmiki, gify oraz wiele innych. Sprawdź moje kategorie lub skorzystaj z wyszukiwarki w serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*