Strona Główna » Przepisy » Półkrucha szarlotka

Półkrucha szarlotka

Półkrucha szarlotka
Oceń mój artykuł.

 

Półkruche ciasto z jabłkami

Przepis z
Składniki:
– 500 g mąki
– 150 g cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g zimnego masła
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 1,5 kg szarej renety
– cynamon

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną połówką wykładamy blachę do pieczenia, na to kładziemy jabłka, oprószamy cynamonem i cukrem, pozostałe ciasto rozkładamy łatami na warstwie jabłek. Pieczemy w temp. 175ºC przez 35-40 minut. Smacznego!

O mnie Agnieszka Kwiatowa

Drogi czytelniku gifyagusi.pl, sprawdź moje pozostałe wpisy i artykuły na tej stronie. Dołącz do czytelników najważniejszych informacji już teraz. Obserwuj moje najnowsze wpisy na stronie poprzez portale społecznościowe. Podziel się interesującym wpisem ze swoimi znajomymi już teraz. Oprócz pięknych animowanych gifów umieszczam tutaj także poradniki i publikacje, które z pewnością Cię zaciekawią.

Zapraszam Cię do przeczytania moich innych artykułów na tej stronie, znajdziesz tutaj recenzje, porady, śmieszne filmiki, gify oraz wiele innych. Sprawdź moje kategorie lub skorzystaj z wyszukiwarki w serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*